Як захистити флешки?

USB-флеш-накопичувачі - в простолюдді ще називають флешки, флешки, флеш-драйв, USB пам'ять, флеш-накопичувач, флеха, свисток, флеш-пам'ять і т.д. - За визначенням це запам'ятовуючий пристрій, що використовує в якості носія інформації - флеш-пам'ять і підключається до комп'ютера чи іншого пристрою, що зчитує по інтерфейсу USB, тому називають USB флешки.

ФлешкаФлешки по своїй структурі багаторазового використання, так як дозволяє перезаписувати інформацію без обмеженої кількості разів. Флешки стали дуже популярні в 2000-і роки, коли за рахунок своєї зручності і маленьким габаритам флешки використовували для запису, зберігання, перенесення і обміну інформації і файлів розмір яких був від 32Мб, що було дуже багато для звичайної дискетки, і мало для запису інформації на оптичний диск у якого була велика ймовірність втрати інформації при пошкодженні. Флешки стали саме тим запам'ятовуючим пристроєм яке дуже швидко підкорило людство, тому як повністю влаштовувало всі вимоги.

Зазвичай флешки має довгасту форму і знімний ковпачок, що прикриває USB роз'єм, іноді додається шнур для носіння флешки на шиї, або форма у вигляді брелока для ключів. Сучасні флешки (флеш-пам'ять) можуть мати самі різні розміри і способи захисту роз'єму, а також «нестандартні флешки» зовнішній вигляд яких, може бути у вигляді: флешки армійські жетони, флешки годинник, флешки запальнички, флешки брелоки, флешки ніж і т. п.). Також індивідуальні флешки зовнішній вигляд і форма, виготовляються за індивідуальним дизайном замовника.

Флешки використовуються скрізь для обміну, передачі та зберігання інформації. У зв'язку з цим почастішали випадки втрати або крадіжки флешки і разом з флешкою ​​і записаної на ній інформації. У зв'язку з цим були розроблені захисні функції, які захистять інформацію від злодія і просто від випадкових очей.

Одне з таких пристроїв - детектор зчитування відбитку пальця, який дозволяє власнику захистити інформацію на флеш-накопичувачі з допомогою свого унікального відбитка пальця. На корпусі флешки (флеш-пам'ять) встановлено сканер відбитка пальця, і перед тим як отримати інформацію з флешки, користувач повинен пройти розпізнавання флешкою ​​її власника. Для розпізнавання, власник проводить пальцем по сканеру, флешка сканує відбиток і порівнює його з наявними в пам'яті, попередньо записаним відбитком, і якщо відбитки збігаються, тоді доступ до інформації на флеш-накопичувачі дозволений. Цей вид захисту дуже популярний, тому що дозволяє зберегти цінну інформацію від злодія і випадкових людей, до яких в руки потрапила ця флешка.

Ковпачок для флешки з кодовим замком

Більш дешевий спосіб захистити флешку від сторонніх осіб - ковпачок з кодовим замком. Це більш примітивний спосіб захисту, але він теж досить надійний. Суть цього виду захисту в тому, що на флеш-пам'ять (не тонкі флешки або slim-флешки, міні флешки) безпосередньо на USB роз'єм одягається ковпачок на якому є кодовий замок, і коли ви його збиваєте ковпачок фіксується на USB роз'ємі і ви не зможете його зняти поки не наберете потрібний код. Флешки з кодовим ковпачком дуже зручні при передачі або транспортування інформації з допомогою третіх осіб. Кодовий ковпачок для флешки допоможе уберегти інформацію на флешці, і при цьому одержувач отримавши флешку, і отримавши від вас код (продиктувати код по телефону коли флешка буде в одержувача на руках) зможе з легкістю отримати інформацію з флеш-пам'яті.

У час високих технологій, дуже популярна прислів'я «Хто володіє інформацією. Той володіє світом». Наведені вище методи захисту інформації на флеш-накопичувачі допоможе вам уберегти інформацію.
Автор В.В.